localita alberi
Afstand tot Montaione: 6,0 km
Hoogte: mt 99 meter Boven zeeniveau

Het dorp Alberi is een buurtschap van Montaione aan de oevers van de rivier de Egola. De plaats is vanuit Montaione te bereiken door de weg naar San Miniato te volgen en na de brug over de rivier linksaf te slaan.

Eén van de oudste documenten waarin het bestaan van Alberi wordt beschreven stamt uit 1413. Hierin wordt de Kerk van San Giusto in Sorripa beschreven, hoewel er tegenwoordig geen restanten van dit gebouw meer zijn. De huidige Kerk van Alberi is gewijd aan het Heilige Hart van Jezus en is door de familie Giglioli-Masi aan de bewoners van Alberi geschonken.

In een document over de volkstelling van 1861 werd de kerk "Sorripa Nuova" genoemd. Dit werd gedaan om de kerk te onderscheiden van de oude kerk "Sorripa" die hoger gelegen was.

In de vallei van de rivier de Egola bevinden zich dankzij de vochtige bodem van de vallei grote plantages met populieren. In de Toscaanse streektaal worden deze bomen ook wel "Alberi” (bomen) genoemd, vandaar dat de naam van de plaats Alberi is.

In de buurt van Alberi stonden een aantal molens die de stroming van de rivier de Egola benutten om de wieken te laten draaien zodat het graan dat groeit op de nabijgelegen heuvels kon worden gedorst.
Het is ook bekend dat er een oud theater was waar tot de jaren '30 voorstellingen werden opgevoerd.  Later werd het verbouwd en tot de jaren '70 werd het als school gebruikt.

Er wonen nog steeds mensen in het buurtschap en er zijn een aantal restaurants en een klein winkeltje. Sommige huizen zijn inmiddels verbouwd en doen nu dienst als toeristenverblijven en vakantiehuisjes.